Εκδρομή στην Αίγινα (φωτογραφίες)

ekdromi aigina61

Το διήμερο 25 και 26 Νοεμβρίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλυχού Γενίου Θέαλος πραγματοποίησε την προγραμματισμένη εκδρομή του στην Αίγινα και την Αθήνα.Η αναχώρηση ήταν πολύ πρωινή από το Βλυχό.  Με το πλοίο των 11 από το λιμάνι του Πειραιά, αναχώρησαμε για το πανέμορφο νησί του Σαρωνικού, την Αίγινα. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα καλός, χωρίς κρύο, με ηλιοφάνεια κια ήρεμη θάλασσα. Στους εκδρομείς από τη Λευκάδα, προστέθηκαν και οι εν Αττική Βλυχιώτες που ακολούθησαν το πρόγραμμα.

Μετά από μιά ωρα φτάσαμε στην Αίγινα όπου μας περίμενε η ξεναγός μας που μας έδωσε πολλές πληροφορίες για το νησί.

Η Αίγινα είναι ένα μικρό νησί με μεγάλη ιστορία. Αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1828. Σύμφωνα με την μυθολογία οφείλει την ονομασία της στην κόρη του Θεού Ασωπού Αίγινα, την οποία ερωτεύτηκε ο Δίας και την απήγαγε στο νησί Οινώνη που μετονομάστηκε σε Αίγινα. Η στρατηγική της θέση κατά την αρχαιότητα φαίνεται ότι ήταν ο λόγος που κατοικήθηκε πρίν από το 3.500 π.Χ.  Κατά την αρχαϊκή εποχή (734 – 459 π.Χ.) η Αίγινα γνώρισε μεγάλη ακμή εξελισσόμενη σε σημαντική ναυτική και εμπορική δύναμη της εποχής αναπτύσσοντας εξαγωγικό εμπόριο πήλινων αγγείων και αρωμάτων εγχώριας παραγωγής. Οι Αιγινήτες υπήρξαν οι πρώτοι που έκοψαν ασημένια νομίσματα στον ελλαδικό χώρο. Κατά τον 10ο αιώνα οι επιδρομές των πειρατών ανάγκασαν έναν μέρος των κατοίκων να μετανααστεύσει ενώ τότε πραγματοποιήθηκε και η μεταφορά της πρωτεύουσας στην ενδοχώρα και συγκεκριμένα στην Παλαιά Χώρα. Την περίοδο 1826 – 1827 η ελληνική κυβέρνηση εγκαταστάθηκε στο νησί ενώ τον επόμενο χρόνο η Αίγινα ορίστηκε ως πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, η έδρα του οποίου παρέμεινε μέχρι και το 1829. Τότε κατασκευάστηκαν τα κτίρια του Ορφανοτροφείου, στο οποίο στεγάστηκαν το αλληλοδιδακτικό σχολείο και το εθνικό τυπογραφείο, του αρχαιολογικού μουσείου, του κυβερνείου, στο οποίο στεγάστηκε η πρώτη βιβλιοθήκη της χώρας. Η Αίγινα φημίζετια για τα πεντανόστιμα φιστίκια της.

Η πρώτη στάση μας στο νησί ήταν στον ναό της Αφαίας Αθηνάς με την πανοραμική θέα προς το Σαρωνικό κόλπο και τις ακτές της Αττικής και της Πελοποννήσου. Ο ναός που σώζεται σήμερα χρονολογείται γύρω στο 500-490 π.Χ.: είναι ο δεύτερος, καθώς ο πρωιμότερος δωρικός χρονολογείται στο 570-560 π.Χ. και καταστράφηκε από πυρκαγιά γύρω στο 510 π.Χ. Βαθμιαία το ιερό της Αφαίας παρήκμασε μετά και την αθηναϊκή κυριαρχία στην Αίγινα και μόνο κάποιες επισκευές έγιναν τον 4ο αι. π.Χ. Μέχρι το τέλος του 2ου αιώνα είχε πια εγκαταλειφθεί. Ο ναός θεωρείται ως κορυφαία δημιουργία της αρχαϊκής αρχιτεκτονικής και πιστεύεται ότι αποτέλεσε το ναό πρότυπο για τους αρχιτέκτονες του Παρθενώνα, Ικτίνο και Καλλικράτη. Ο ναός της Αφαίς με τον Παρθενώνα και το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο.

Η δεύτερη στάση μας ήταν το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης. Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε το μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου.

Καταλήξαμε στο λιμάνι, όπου περπατήσαμε στα στενά, κάναμε τις απαραίτητες αγορές σε φιστίκια και φάγαμε.

Το βράδυ το πρόγραμμα είχε φαγητό και γλέντι στη Λευκαδίτική, για την ακρίβεια Βλυχιώτικη ταβέρνα «Φωλια» του Γεράσιμου (Μάκη) Σκλαβενίτη (Παπανού) όπου διασκεδάσαμε με την ορχήστρα που την αποτελούν η κόρη του Μάκη, Έλσα στο τραγούδι, ο γιος του, Απόστολος στο μπουζούκι και οι εξαιρετικοι μουσικοί Ντίνος Διώχνος (πλήκτρα) και Παναγιώτης Κοτσιανός (βιολί). Εξαιρετικό φαγητό και χορός μέχρι το πρωί.

Η επόμενη ημέρα είχε ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, βόλτα στα στενά της Πλάκας και φαγητό στο Μοναστηράκι.

Αναχωρήσαμε για τη Λευκάδα το απόγευμα.