Τα αποτελέσματα και παρασκήνια της επιχείρησης καθαρισμός και άσπρισμα του χωριού

Βλέπουμε το αποτέλεσμα των δράσεων της ομάδος καθαρισμού και ασπρίσματος και το χαιρόμαστε και πέρνουμε κουράγιο να συνεχίσουμε.

Ξεκινήσαμε τη προηγούμενη φορά από το ποτάμι μέχρι τη στάση, στη νησίδα του χώρου στάθμευσης, σήμερα όμως βγάλαμε όλη τη περιοχή μέχρι τη πλακοστρωμένη παραλία.

Ας δούμε λίγο την ιστορία της επιχείρησης:


Η πρώτη φορά ήταν ο καθαρισμός και το άσπρισμα του χώρου περιφοράς του Επιταφείου.
Η Άννα και η Σαπφώ βρήκαν τον ασβέστη δωρεά της μάντρας του Αβραάμ και την εργάτρια για το άσπρισμα, ο Νίκος ανέλαβε με το μηχάνημα το ξεχορτάριασμα κι ο Αλέξης την υποστήριξη με το μάζεμα των χόρτων και των σκουπιδιών.Ο μικρός Δημήτρης [5] και Κωνσταντίνος[6] βοήθησαν αφού καθάρισαν το στενό από τα αγκάθια για να περάσει ο Επιτάφειος και οι πιστοί.

Η δεύτερη ήταν ο καθαρισμός στην είσοδο του χωριού στο νεκροταφείο, ο Νίκος με μηχάνημα κι ο Αλέξης στο μάζεμα.

Η τρίτη ήταν στο μπάσκετ, έξω από τις κούνιες, το προαύλιο του κτιρίου του παιδικού σταθμού- Κεπ. Ο Νίκος στο μηχάνημα  με μπόλικους θεατές γνωστούς και φίλους .Ο σπόρος όμως έπεσε και κάρπισε.
Κινητοποιήθηκε όλη η ομάδα που θα δείτε να συμμετέχει στην τρίτη φορά κι επιπλέον αρκετοί που συμβάλουν με τις συνδρομές τους και με χορηγίες σε είδος.
Με τη συμβολή του παρέδρου που κινητοποίησε το μόνιμο συνεργείο του Δήμου που καθάρισε μέσα στις δύο παιδικές χαρές.Επιπλέον μας διέθεσε καύσιμο και νάυλον νήμα κοπής και μπορέσαμε να συνεχίσουμε και παραπέρα.
Το συνεργείο τώρα είχε τρία μηχανήματα κοπής με χειριστές το Νίκο, το Σπυρογιάννη, τον Αντρέα, και καθαριστές τον Αλέξη το Χρήστο, το Σπύρο και το Σπύρο, επι της υποστήριξης με νερά καύσιμα αναλώσιμα και λοιπά και βεβαίως στη καθαριότητα, τη Σαπφώ και την “Αννα, επι του ασπρίσματος και κλαδέματος θάμνων τη Ντίνα.
Την τέταρτη φορά λοιπόν καθαρίστηκε η παραλιακή ζώνη απο το ποτάμι μέχρι τη στάση και ο χώρος του συντριβανιού.

Κανονίσαμε επιπλέον και με τους Μοντελιστές με το Φώτη ειδικά για τον καθαρισμό των χώρων αρμοδιότητας του συλλόγου τους.Την πίστα θα την καθαρίσουν οι Μοντελιστές με τρακτεράκι χλοοκοπτικό.Αν όχι θα συμβάλουμε.

Έμειναν λοιπόν  για τη Πέμπτη φορά ο καθαρισμός καλαμιών από το ποτάμι μέχρι το εικονισματάκι, και χόρτων από τη στάση μέχρι τις μικρές κούνιες της παραλίας.

Η ομάδα αυτή τη φορά μικρή και κουρασμένη αλλά το έργο βγήκε όλο, αν και με δυσκολία από τα πολλά ντέσματα-εμπόδια- σκουπίδια. Άλλοι έπιασαν δουλειά καλοκαιρινή άλλοι ξεκίνησαν εξετάσεις, άλλοι στο μεροκάματο με το φύτεμα των λουλουδιών.
Ο Σπυρογιάννης που έβαζε όλη τη μέρα πασσάλους ήρθε να κόψει και από τις 6.30 μέχρι τις 9.30 χόρτα για τους συγχωριανούς του, κι ο Νίκος κι ο Αλέξης κι ο Σπύρος και η Άννα και η Σαπφώ.
Έχουμε όμως και νέο χορηγό καυσίμου και ασβέστη το Γιάννη και το Λάκη.

Το υπόλοιπο Βλυχό που έχει χορταράκια στα πεζοδρόμια θα ψεκαστεί για να ξεραθούν και θα ασπριστεί.

Θα δούμε μήπως μεγάλωσαν και τα πρώτα κομμένα στην είσοδο του χωριού στον Άγιο Κωνσταντίνο.Βάλαμε κι εργάτη στο νεκροταφείο και το καθάρισαν μέσα να είναι τα μνήματα των ανθρώπων μας καθαρά και περιποιημένα.

Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε προς τη διασταύρωση για το Γένι και βέβαια μέσα στο Γένι αν τελικά βρεθούν κι εκεί εθελοντές να μας  βοηθήσουν.
Αν όχι θα μεταφερθούμε στο Δημοτικό σχολείο.

Τα υπόλοιπα θα τα αφήσουμε στα συνεργεία του Δήμου που θα προσληφθούν για το καλοκαίρι.

Άλλοι λένε πως για να μη φανεί πως  κάνω πρώτα την αυλή μου πρέπει να ξεκινήσουμε από αλλού.
Εγώ αντιλέγω πως την αυλή μου και γύρω από αυτή την έκανα με δική μου προσπάθεια και έξοδα ώστε να δουν γνωστοί και φίλοι αποτελέσματα και να εμπλακούν όπως κι έγινε έπειτα βοήθησε κι ο Πάρεδρος ο Γιώργος Μωραίτης  με τα μέσα που βρίσκει από το Δήμο, κι έτσι μεγαλώνει το εγχείρημα.
Τώρα έχουμε και μερικές προσφορές των αμοιβών εργατών για τον καθαρισμό του Γενιού περιμένουμε και άλλους δύο ώστε να κάνουμε ομάδα δράσης και συντήρησης στο Γένι.

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την παρακίνηση των συμπολιτών μας είναι ο κλασσικός τρόπος δελεασμού των ανθρώπων, βλέπουν πρώτα το αποτέλεσμα της προσπάθειας κάποιου -ή κάποιων όπως στη περίπτωση μας-  και προσπαθεί να βοηθηθεί βοηθώντας σε αυτό που του φαίνεται καλό και όμορφο και συμφέρον για το κοινό καλό κι επομένως για τον ίδιο και τους αγαπημένους του.

Η ομάδα δράσης ολοένα και επεκτείνεται κι ολοένα νεώτεροι εμπλέκονται, δημιουργούμε έτσι τη μαγιά για τους νέους μας, ώστε να αποκομίσουν την εμπειρία της συλλογικής προσπάθειας, της ωφέλειας του εθελοντισμού και της κοινωνικοποίησης που η αμέσως παλαιότερη γενιά δεν είχε την τύχη και τη δυνατότητα να γευτεί λόγω συνθηκών,-επικράτηση ατομικισμού-.
Οι πολύ παλιότεροι όμως θυμούνται τη χαρά της ομαδικής εργασίας στις κοινοτικές υποθέσεις με εθελοντικό και φιλικό τρόπο και με συνοπτικές διαδικασίες.

Είναι καιρός να ξυπνήσουμε τα θετικά βιώματα παππούδων και γιαγιάδων μας με τη κοινωνική εργασία και την κοινοτική αλληλεγγύη που ξεκινά από τα μικρότερα και φτάνει ως τα μεγαλύτερα.

Η προσφορά μόχθου, χρημάτων, γνώσεων και ότι άλλο μπορεί να διαθέσει κανείς σε τέτοιες προσπάθειες γυρίζουν πολλαπλάσια ως κοινοτικό και ατομικό όφελος γιατί και η χαρά της προσφοράς είναι μεγάλη υπόθεση.