Βραδιά φολκλόρ στο Βλυχό, καθιερώθηκε και θα συνεχίσει

vradiafolklorvlicho201628

Το Σάββατο το βραδάκι (27 Αυγούστου) ο πολιτιστικός Σύλλογος Βλυχού Γενίου «Θέαλος» διοργάνωσε στην πλατεία του χωριού, βραδιά φολκλόρ με αφορμή το 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας και τη βοήθεια του Πνευματικού Κέντρου.

vradiafolklorvlicho201601

Αν και δυο μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης (τελικά ξεκίνησε λίγο αργότερα), οι Βλυχιώτες παρευρίσκονταν σε κηδεία συγχωριανής τους, ωστόσο στήριξαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του συλλόγου τους και αφέθηκαν στις μελωδίες και τους εντυπωσιακούς χορούς των χορευτών του «δικού μας» Αλέξανδρου Νυδριού, της Εσθονίας και της Κόστα Ρίκα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο μπάσκετ του χωριού, και πάνω από 300 άτομα θαύμασαν τους ακούραστους χορευτές.

vradiafolklorvlicho201603

Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για την ανάπλαση της παιδικής χαράς του Βλυχού, που θα αποτελέσει μια όαση χαράς για τα παιδιά του χωριού και της γύρω περιοχής. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για το συγκεκριμένο εγχείρημα από την κα Παπαρίζου Βικτωρία, πολιτικό μηχανικό , που αφιλοκερδώς διέθεσε την εργασία της στο σύλλογο.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους κατοίκους και επισκέπτες του Βλυχού και του Γενίου που στήριξαν και αυτή την προσπάθεια μας.

Αλέξανδρος Νυδριού: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νυδριού και περιχώρων Αλέξανδρος ιδρύθηκε το 1990 με έδρα το Νυδρί. Το χορευτικό του τμήμα διατηρεί 5 χορευτικές ομάδες παιδιών 6-18 ετών.  Έχει παρουσιάσει πολλές παραστάσεις στο Νυδρί, σε άλλα χωριά της Λευκάδας, στο ΔΦΦ, και σε πόλεις εκτός Λευκάδας. Οι παραστάσεις του αφορούν σε παραδοσιακούς χορούς από τη Λευκάδα, την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα και άλλες περιοχές του Ελληνισμού και συνοδεύονται με ορχήστρα, ενώ οι φορεσιές των χορευτών ανήκουν στο βεστιάριο του Συλλόγου. Στόχος του Αλέξανδρου είναι η ανάπτυξη και διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου είναι ο Γεράσιμος Λογοθέτης.

Στο Βλυχό χόρεψε το γυναικείο τμήμα του Συλλόγου και παρουσίασε χορούς από τη Θεσσαλονίκη.

Εσθονία: Η χορευτικό ομάδα Kuljus του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Ταλίν, ιδρύθηκε το 1949. Θεωρείται το μεγαλύτερο  φολκλορικό συγκρότημα στην Εσθονία με πάνω από 100 ενεργούς χορευτές 5 διαφορετικών επιπέδων και το καλύτερο σε παραδοσιακούς χορούς στη χώρα. Έχει πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό του κι έχει πάρει μέρος σε πολλές παραστάσεις και φεστιβάλ, στην Εσθονία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Κόστα Ρίκα: Η χορευτική ομάδα Kamuk ιδρύθηκε το 1994 και έχει πάνω από 60 ενεργούς χορευτές που συμβάλουν στη διάσωση και την διάδοση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς. Έχει καθιερωθεί ως ομάδα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στη Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα. Περιλαμβάνει χορευτικό και μουσικό τμήμα. Διαθέτει το δικό του βεστιάριο με στολές από κάθε μέρος της χώρας και παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών χορών από κάθε χωριό και περιοχή της Κόστα Ρίκα.